تراشکاری به عمل برش فلزات گفته می شود که دارای تعاریف ساده و زیادی می باشد که قصد داریم به این موضوع بپردازیم….. به شیار دادن و براده برداری سطح داخلی و خارجی فلزات و قطعه های غیر فلزی با استفاده از یک ابزار تراشکاری می گویند اغلب این ابزار ثابت هستند ولی قطعه کار به روی دستگاه تراشکاری در حال چرخش می باشد. در دستگاه تراش قطعه کار در حال چرخش به حول محور خود است و از طریق ابزاری دیگر حرکت عمود صورت میگیرد و سپس با استفاده از پیشروی ثابت دستگاه تراشکاری شروع به براده برداری میکند.

در یک تعریف دیر می توان گفت که به عمل ماشین کاری برای تولید سطح خارجی قطعات فلزی یا غیر فلزی با سطح مقطع دوار می باشد و داخل تراشی قطعات دوار نامیده می شود. با سایت لیزر پرند همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در مورد تراشکاری کسب کنید.

از آنجایی که تراشکاری بسیار پر مصرف و کاربردی می باشد با مرور زمان توسعه یافته و در مشاغل زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. عمل تراشکاری به وسیله ی یک لبه ی برنده انجام می شود و با در نظر گرفتن جنس کار، نیاز، هزینه ها، شرایط عملیات و… نوع فرآیند مشخص می شود.

تراشکاری قطعات صنعتی
تراشکاری قطعات صنعتی

انواع مختلف ماشین تراش

نیاز انجام عملیات تراشکاری، ماشین تراش است، این ماشین ها انواع مختلفی دارند که پر کاربردترین آن ها شامل ماشین تراش افقی و ماشین تراش عمودی می باشد. اغلب این ماشین تراش ها به صورت دوار تولید می شود و مجهز به ابزار گیر چرخان می باشد. جدید ترین نوع ماشین های تراش که به نام ماشین های نیمه خودکار شناخته می شوند، ماشین تراش CNC گفته می شود.

ماشین تراشکار مرغک دار چیست؟

به ماشین تراشکاری معمولی ماشین های مرغک دار گفته می شود که اجزای آن را می توان به صورت زیر فهرست کرد:

  • دستگاه مرغک

  • موتور DC

  • سر دستگاه

  • بستر

  • ابزار گیر

  • دستگاه ساپورت

ماشین کپی تراش چیست؟

برای تولید انبوه از یک نمونه با استفاده از سیستم هیدرولیک یا الکترونیک از ماشین های کپی تراش استفاده می شود. سوزن مورد استفاده در این تراشکاری وابسته به وسیله ی مورد استفاده می باشد. عملکرد دستگاه تراشکاری مشابه دستگاه کلید سازی بوده و برای تولید مبل مورد استفاده قرار می گیرد.

دستگاه تراش عمودی چیست؟

ماشین تراش عمودی یا کاروسل  یکی از تجهیزات بسیار کاربردی در صنعت هستند که وظیفه اصلی آن ها تغییر در اندازه قطعات، فرم آن ها، پرداخت قطعه کارها می باشد، و این ماشین دارای میزی است که دور محور عمودی تشکیل می شود و قطعات مربوط به کار روی میز بسته می شود و براده برداری روی آن از طریق درگیر شدن قطعات با ابزار‌ ها انجام می شود و برای تراشکاری قطعات بزرگ و پیشانی کاری مورد استفاده قرار می گیرد.

تراشکاری صنعتی
تراشکاری صنعتی

تراشکاری CNC چیست؟

این دستگاه تراش برای شکل دهی و تراشکاری قطعات چوبی و فلزی به کار می رود که اکثر برای قطعات دوار مورد استفاده قرار می گیرد دستگاه تراش در مدل ها، شکل ها و فرم های مختلفی به دلیل تولیدات با کیفیت و دقت بسیار بالا ساخته می شود. استفاده از ماشین تراش به علت ارزان بودن و سرعت بالای آن نسبت به سایر روش ها در صنعت بسیار پر مصرف می باشد، اغلب قطعات ماشین آلات مجهز به مقاطع دایره ای هستند و توانایی تولید با ماشین تراش را دارا می باشد.

عمل فلز تراشی اصول اصلی ماشین های تراش می باشد که این عمل موجب می شود که از طریق ماشین های تراشکاری براده توسط لبه برش دنده برداشت شده و حرکت براده‌ها در طول سطح براده رنده می باشد.

وظیفه ماشین تراشکاری چیست؟

شایان به ذکر است که وظیفه و هدف اصلی ماشین تراش ایجاد تغییر در فرم، اندازه و پرداخت کاری آن ها از طریق یک و یا چند عمل برش بوسیله ی تنظیم رنده تراش می باشد، با قرار دادن دستگاه و وسایل یدکی از جمله مانند برقو، قلاویز و مته عملیاتی چون برق کاری، قلاویز زنی و سوراخکاری و… به روی ماشین تراش شما قادر به انجام فعالیت های گسترده ای هستید که کار شما را بسیار راحت و ساده می کند.

هنگامی که فلز تراشی به روش های مختلفی تراشکاری، سوراخکاری، فرزکاری و یا اره کاری انجام می شود، براده تولید می شود که به معنای وارد شدن نیروی بیست تن بر اینچ مربع است که سبب کشش و همینطور تغییر فرم فلز و میر حرارت است که موجب می شود با حرکت براده در طول سطح برش اصطحکاک ایجاد کند و این مقدار اصطحکاک در لبه برش رنده تولید حرارت می‌کند و در برارده برداری بسیار حائز اهمیت است. دستگاه های تراش CNC به دلیل فرم دهی بالا و قابلیت کنترل فوق العاده ای که دارند با ارزش هستند.

انواع دستگاه تراش CNC

دستگاه تراش سی ان سی در مدل های مختلفی ساخته می شود که در متن زیر به انواع آن پرداخته ایم.

  • دستگاه تراش CNC سی ان سی افقی لینیر Linear:
    در دستگاه تراشکاری Linear محور به صورت واگن و ریلی حرکت می کند و از ویژگی های این دستگاه می شود به تعمیر راحت، عمر طولانی، سرعت فوق العاده و نگهداری آسان اشاره کرد.
  • دستگاه تراشCNC سی ان سی باکس BoxWay:حرکت محور در دستگاه تراش به صورت Tursit است و این دستگاه دارای ویژگی طول عمر بالا و تحمل بار بیشتر می باشد.
  • دستگاه تراشCNC سی ان سی چند محور و چندکارهتراش CNC افقی مالتی محور MultiTurret – Q200 :

این دستگاه تراش 11 محور دارد و سه تارت به کار به روی قطعات صورت یکسان و همزمان می باشد.

  • تراش CNC افقی مالتی محور  Vturn X200 :

این تراش مجهز به 9 محور  و دو اسپیندل می باشد که توانایی فرز کاری را نیز دارا می باشد.

  • دستگاه تراشCNC  سی ان سی Gang Type 

این دستگاه تراش که ساخت کشور کره جنوبی است دارای دو محور می باشد و برای ماشین کاری اتوماتیک قطعات در صنایع مختلف نظیر پزشکی اتومبیل سازی و….. مورد استفاده قرار می گیرد.

  • دستگاه تراشCNC سی ان سی یا Swiss Type 

ماشین‌های تراش Swiss Type  برای ساخت کامل قطعات به صورت دستی، نیمه خودکار و ‌خودکار مورد استفاده قرار می گیرند

فرآیند تراشکاری صنعتی
فرآیند تراشکاری صنعتی

فرایندهای تراشکاری شامل چه مواردی است؟

تراشکاری:

از ابتدایی ترین فرآیند های ماشین کاری، تراشکاری می باشد و قطعه هایی که مورد تراشکاری قرار گرفته است در حال چرخش است و ابزار برشی به صورت یک نقطه موازی با محور چرخش حرکت می کند و این قطعه از طریق فعالیت های آهنگری، اکستروژن و ریخته گری تولید شده است، عمل تراشکاری را میتوان به روی سطح خارجی و داخلی اجسام انجام داد.

تراشکاری مخروطی:

یکی دیگر از روش های تراشکاری، تراسکاری مخروطی می باشد و همانطور که از نامش پیداست با انجام آن قطعه ای مخروطی شکل بوجود می آید. این فرآیند تراشکاری از طریق compound slide انجام می شود که به وسیله ی یک ضمیمه کپی هیدرولیکی با استفاده از دستگاه CNC و استفاده از ابزار شکل‌دهی اغلب برای تراشکار های آماتور کاربردی می باشد.

شیار تراشی:

شیارتراشی به عمل تراشیدن شیار در محیط قطعه کار گفته می شود که ممکن است این عمل در پیشانی قطعه کار نیز انجام گیرد، قلم شایر تراش هم راستا با شعاع قطعه مورد نظر به داخل آن نفوذ می کند و موجب ایجاد شیاری بر روی سطح خارجی استوانه ای می شود که هم اندازه با پهنای قلم است.

آج زنی:

به ایجاد شیارهایی در اشکال های مختلف به صورت یکسان و منظم آج زنی گفته می شود.

پیچ تراشی:

در ابتدا لازم است تا از رنده های پیچ بری برای پیچ تراشی استفاده کرد و این رنده ها قسمتی از رنده های فرم می باشد که ضروری است. فرم لبه برنده آن با فرم شیار دندانه آن مشابه باشد. حال از طریق ساعت پیچ تراشی، میله هادی و روش های چرخش قطعه می توان پیج را با استفاده از ماشین کاری تراش داد.